Ποιές είναι οι συνηθέστερες αιτίες για τις οποίες πραγματοποιείται ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του γόνατος. Οι συνηθέστερες αιτίες αρθρίτιδας του γόνατος είναι οι παρακάτω:

 • Οστεοαρθρίτιδα, πρωτοπαθής, δευτεροπαθής και συγγενής
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Τραυματική αρθρίτιδα
 • Άσηπτη νέκρωση
 • Όγκοι

Ποιές είναι οι ενδείξεις της αρθροπλαστικής του γόνατος;

Η αρθροπλαστική πραγματοποιείται σε ασθενείς με βαρεία αρθρίτιδα του γόνατος και σημαντικά συμπτώματα όπως είναι τα παρακάτω:

 • Σημαντικός πόνος που περιορίζει τη δυνατότητα εργασίας και αναψυχής επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή
 • Μέτριας βαρύτητας ή σημαντικός πόνος κατά την ανάπαυση, την ημέρα ή την νύχτα
 • Πόνος που δεν υποχωρεί με αναλγητικά, φυσικοθεραπεία ή χρήση μπαστουνιού
 • Δυσκαμψία με σημαντικό περιορισμό της κινητικότητας του γόνατος
 • Παραμόρφωση των άκρων
 • Εμφάνιση επιπλοκών από την χρήση φαρμάκων
 • Αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας
 • Συνήθως οι ασθενείς έχουν ηλικία άνω των 60 ετών και σημαντικό πόνο ιδίως κατά την κίνηση και περιορισμό της λειτουργικότητας.

Υπάρχουν δύο τύποι αρθροπλαστικής γόνατος:

Μερική αρθροπλαστική γόνατος
Η μερική αντικατάσταση γόνατος περιλαμβάνει αναπλήρωση μόνο του φθαρμένου μέρους του γόνατος, ένα διαμέρισμα από τα δύο του γόνατος. (μονοδιαμερισματική βλέπε macoplasty)

Ολική αρθροπλαστική του γόνατος
Η αρθροπλαστική του γόνατος περιλαμβάνει την αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης με μεταλλική πρόθεση. Αφού διαμορφωθούν κατάλληλα τα οστά της άρθρωσης (μηριαίο, κνήμη, επιγονατίδα) και διορθωθούν τυχόν αξονικές παραμορφώσεις στερεώνονται είτε με τη βοήθεια ακρυλικού τσιμέντου είτε δια της ενσφηνώσεως τα μεταλλικά μέρη της τεχνητής άρθρωσης. Τελικά προσαρμόζεται το πολυαιθυλένιο που παρεμβάλλεται μεταξύ των μεταλλικών μερών.

Τα τμήματα της πρόθεσης προσομοιάζουν στη φυσιολογική ανατομία του γόνατος και λειτουργούν σχεδόν σαν μια φυσιολογική άρθρωση. Τα μέρη της τεχνητής άρθρωσης που θα δημιουργηθεί αποτελούνται από ειδικό ανθεκτικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο) και μεταλλικά πολύ ανθεκτικά κράματα ατσαλιού και τιτανίου, τα οποία είναι απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής παραμένει στην ανάνηψη για 1 περίπου ώρα. Η κινητοποίηση στο κρεβάτι αρχίζει το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου ενώ την επομένη είναι αναγκαία η βάδιση με την επίβλεψη των φυσικοθεραπευτών. Η χορήγηση αντιβιωτικών διαρκεία 48 ώρες διάστημα για το οποίο είναι αναγκαία και η παρουσία ουροκαθετήρα. Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι 3-4 ημέρες. Η χρήση βακτηριών είναι αναγκαία για διάστημα 4 εβδομάδων μετά την επέμβαση.

Tι είναι η ελάχιστα παρεμβατική αρθροπλαστική του γόνατος (Minimally Invasive Total Knee Replacement)

Είναι μία χειρουργική τεχνική με την οποία η επέμβαση πραγματοποιείται με την χρήση μικρότερων τομών του δέρματος. Εκτός από αυτό δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά από τη συνήθη αρθροπλαστική. Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα διευκολύνει την ανάρρωση του ασθενή άμεσα μετεγχειρητικά. Μετά όμως τον πρώτο μήνα από την επέμβαση δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των διαφόρων χειρουργικών τεχνικών. Μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των διαφόρων τεχνικών.
Slide background

Πριν το χειρουργέιο

3

Μετά το χειρουργείο

1
4

Είμαι πάνω από 80 ετών. Έχει νόημα να κάνω αρθροπλαστική;

Η ηλικία είναι κάτι το σχετικό. Προτιμούμε αντί για την ηλικία της ταυτότητας να εκτιμούμε την λεγόμενη <βιολογική> ηλικία του ασθενούς. Αν είστε 80+ αλλά σε καλή κατάσταση υγείας και με σημαντική ακόμα σωματική δραστηριότητα, η εγχείρηση αυτή θα σας βοηθήσει πολύ. Σε ασθενείς άνω των 80 αποφεύγουμε βέβαια την γενική αναισθησία και δίνουμε ακόμα πιο μεγάλη σημασία στην μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ανάλογο με αυτό στις νεότερες ηλικίες.κών.

Μπορώ να κάνω αρθροπλαστική και στα δύο γόνατα ταυτόχρονα;

Οπωσδήποτε αυτό είναι εφικτό αλλά καλό είναι να γίνεται επιλογή των ασθενών στους οποίους κάνουμε ταυτόχρονη επέμβαση αρθροπλαστικής αμφοτερόπλευρα. Ο λόγος είναι ότι η διπλή επέμβαση συνεπάγεται μεγαλύτερη διάρκεια αναισθησίας αλλά και αυξημένη απώλεια αίματος. Υπάρχουν επίσης προβλήματα με την μετεγχειρητική αποκατάσταση καθώς η βάδιση είναι δυσκολότερη και με τα δύο γόνατα χειρουργημένα. Προτιμούμε γενικά να κάνουμε διπλές εγχειρήσεις σε ασθενείς όχι πολύ προχωρημένης ηλικίας και σε καλή φυσική κατάσταση.

Ιατρική και τεχνολογία κάνουν θαύματα.
Ρομποτική Χειρουργική Γόνατος

Πλέον οι ασθενείς με πρώιμη ή μέτριας βαρύτητας οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, μπορούν να θεραπευθούν με την πλέον σύγχρονη, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο παγκοσμίως, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος (Ολική Αρθροπλαστική).

Με την τεχνική Makoplasty αντικαθίσταται μόνο το παθολογικό τμήμα του αρθρικού χόνδρου κι όχι όλη η άρθρωση όπως συμβαίνει στην ολική αρθροπλαστική. Ετσι αποκαθίσταται η κινηματική της άρθρωσης του γόνατος με αποτέλεσμα φυσιολογική κίνηση κι επάνοδο σε πλήρεις δραστηριότητες γρήγορα και χωρίς πόνο.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:
– Ο μικρός χρόνος νοσηλείας (1 ημέρα)
– Η μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια χάριν στον 3D προεγχειρητικό σχεδιασμό με CT-Scan και την ρομποτική υποβοήθηση κατά την επέμβαση
– Η μικρή τομή (5-6cm)
– Η φυσική αίσθηση της άρθρωσης (χάρη στην διατήρηση των χιαστών συνδέσμων)
– Η ταχεία επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες (και αθλητικές)
– Η ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών (περίπου το 1/3 σε σύγκριση με την ολική αρθροπλαστική)