Βλαισός Μέγα Δακτύλου

Ο Βλαισός Μέγας Δάκτυλος είναι η επί τα εκτός παρ εκτόπιση του μεγάλου δακτύλου στον Άκρο Πόδα.
Είναι μια σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης ακτίνας, που συνοδεύεται συνήθως από παραμορφώσεις και συμπτώματα στα υπόλοιπα δάκτυλα.

Αιτιολογία και Παθογένεια

Η ακριβής αιτιολογία του Βλαισού Μεγάλου Δακτύλου, παραμένει ακόμα ασαφής, όμως διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη και εξέλιξή της.
Η πάθηση αυτή αρκετά συχνή σε νέα άτομα και ειδικότερα σε γυναίκες. Εκτός από δυσμορφία του ποδιού προκαλεί δυσχέρεια στην υπόδηση, εύκολη κόπωση και συχνά πόνο.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του Βλαισού όπως και σε άλλες ορθοπαιδικές παθήσεις σε πρώτο στάδιο είναι μη χειρουργική. Δηλαδή προτείνονται φαρδύτερα παπούτσια και άλλα ορθοπαιδικά βοηθήματα και πάτοι.

Όταν στο πόδι δεν υπάρχει ανακούφιση ή δημιουργηθεί μεγάλη παραμόρφωση καταφεύγουμε στην χειρουργική θεραπεία. Επειδή έχουν περιγραφεί περισσοτερες από 100 διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές για να διορθωθεί το κότσι θα συμπυκνώσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά.ομαδοποιώντας τις επεμβάσεις αυτές σε βασικές ενότητες.

 • Επεμβάσεις αφαίρεσης της εξόστωσης (κότσι)
 • Επεμβάσεις οστεοτομίας του 1ου μεταταρσίου
 • Επεμβάσεις μαλακών μορίων
 • Επεμβάσεις αρθρόδεσης της 1ης ΜΦ αρθρώσεως

Η επιλογή της μεθόδου (κλειστή η ανοικτή με πολύ μικρή τομή) έχει να κάνει καθαρά με την παθολογία του άκρου ποδός και φυσικά το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε.

Η θεραπεία του Βλαισού δακτυλου επιτυγχάνεται με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο (Less invasive teqhnique).  Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (Block) στο τμήμα του ποδιού που χειρουργείται. Οι οστεοτομίες γίνονται με μικρά εργαλεία . Το μέγεθος της ελαχιστα επεμβατικής τεχνικής είναι έως 2 εκατοστά.

Εξαιρούνται οι βαριές παραμορφώσεις.

Η διόρθωση του 1ου μεταταρσίου (Βλαισός-κότσι) συγκρατείται με ειδικές βιοσυμβατικές βίδες τιτανίου για μόνιμο αποτέλεσμα χωρίς υποτροπή. Ο ασθενής περπατάει αμέσως μετά το χειρουργείο με το ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα χωρίς γύψο ή πατερίτσες.  Σε περιπτώσεις με συνδιασμό και άλλων παραμορφώσεων στο πόδι όπως είναι η σφυροδακτυλία, οι εξοστώσεις, οι τύλοι και τα εξαρθρήματα των δακτύλων κ.τ.λ, πρέπει να διορθώνονται και αυτές για την επίτευξη  βέλτιστου και  λειτουργικού  αισθητικού αποτελέσματος.

Η επέμβαση διόρθωσης του Βλαισού Μεγάλου Δακτύλου ( κότσια) πραγματοποιείται στο Metropolitan από τον κύριο Ευαγγέλου τηρώντας τα διεθνή standars στην χειρουργική ποδιού ανεξαρτήτου ηλικίας.

Χαρακτηριστικά της επέμβασης:

 • Η επέμβαση γινεται με αναισθησία μόνο στο τμήμα του ποδιού που χειρουργείται με ένεση παρόμοια με των οδοντιάτρων
 • Το μέγεθος των ελάχιστα παρεμβατικών τομών ειναι περίπου εως 2 εκατοστά-εξαιρούνται οι πολύ βαρειές παραμορφώσεις.
 • Η διόρθωση του 1ου μεταταρσίου, δηλαδη ο βλαισός –«κοτσι» συγκρατείται με ειδικές βιοσυμβατές βίδες τιτανίου ούτως ωστε να αποφεύγονται οι αποτυχίες της παλαιότερης διαδερμικής τεχνικής. Οι βιδες αυτές δεν ειναι απαραίτητο να αφαιρεθούν και δεν εμποδίζουν την κίνηση των δακτύλων.
 • Ο/η ασθενής περπατάει αμέσως μετά το χειρουργείο με το ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα χωρίς γύψο ή πατερίτσες.
 • Εάν η παραμόρφωση ειναι αμφοτερόπλευρη (και τα δύο πόδια) συνήθως αντιμετωπίζονται στο ίδιο χειρουργείο.
 • Η παραμονή στην κλινική ειναι απο λίγες ώρες μέχρι ένα βράδυ αναλόγως της ασφαλιστικής κάλυψης.
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται αποτελεσματικά με σύγχρονες τεχνικές αναισθησίας-αναλγησίας. Τα γνωστά προβλήματα υπερβολικού μετεγχειρητικού πόνου αναφέρονται σε παλαιότερες ή μη δόκιμες τεχνικές, χειρουργικές και αναισθησιολογικές.
 • Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αλλά συνιστάται το χειρουργημένο πόδι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα σε ανάρροπη θέση (ψηλά πάνω σε μαξιλάρια) για 20 μέρες.
 • Ευρύχωρα παπούτσια (π.χ αθλητικά) μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
 • Το μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο) υποχωρεί σταδιακά , χωρίς αυτό να προκαλεί δυσκολίες στο περπάτημα.
 • Δεν χρησιμοποιείται LASER όπως κάποιοι διαδίδουν με μόνο σκοπό την παραπλάνηση των ασθενών.

Συχνές Ερωτήσεις

– Πολλοί γνωστοί μου χειρουργήθηκαν για κότσι αλλά η εγχείρηση δεν πέτυχε.
Γιατί να πετύχει η δικιά μου;

Είναι απολύτως αναμενόμενο να υπάρχουν υψηλά ποσοστά αποτυχίας σε μια επέμβαση όταν ο χειρουργός δεν είναι εξειδικευμένος στο συγκεκριμένο αντικείμενο και υποτιμά την δυσκολία της επέμβασης.

Όπως είναι η παγκόσμια τάση, σύντομα και στην Ελλάδα θα ισχύει το:» Ο Α είναι ειδικός στην σπονδυλική στήλη, ο Β στο Πόδι , ο Γ στο χέρι». Επίσης, να μην ξεχνάμε πως μια μοντερνα τεχνική δεν εγγυάται καλά αποτελέσματα απο μόνη της. Πρέπει και ο χειρουργός να έχει την απαραιτητη εξιδίκευση και εκπαίδευση στην χειρουργική του ποδιού και της ποδοκνημικής.

– Με τις σύγχρονες τεχνικές σκοπός είναι όχι απλά το κόψιμο του «κοτσιού», αλλά:
Η δημιουργία ενός φυσιολογικού ποδιού
Η ελαχιστοποίηση του πόνου με ειδικές τεχνικές αναισθησίας
Η αποφυγή των υποτροπών (δηλαδή να μην επανέλθει η παραμόρφωση)
Η δυνατότητα χρήσης υποδημάτων μόδας μετά την ανάρρωση.